De wondere wereld van bier

Hou je van een biertje op z’n tijd, misschien wel met een lekker kaasje erbij, maar heb je geen idee over waar bier nu eigenlijk vandaan komt of waarom we het met z’n allen zo graag drinken? En/óf drink je nu alleen het bier wat er in je handen wordt gedrukt op feestjes, maar zou je graag een bierkenner worden? Geen idee waar te beginnen in de grote, ingewikkelde, hopgevulde wereld van Leffe PerfectDraft en kloosterbiertjes? Lees gauw verder. 

Van gerst tot bier

Om écht ergens van te kunnen genieten moet je eerst weten hoe het gemaakt wordt; of, dat zei m’n oma altijd. Laten we die regel opvolgen en het hebben over bier. Om het brouwproces te beginnen wordt de vrucht van een graan, meestal gerst, ontkiemt en vervolgens een lange tijd gedroogd. Wat je overhoudt noem je een ‘mout’. De mout wordt vervolgens geschroot, oftewel geplet, en hier wordt met behulp van langzaam toegevoegd water een pap van gemaakt die simpelweg ‘beslag’ heet. De bierbrouwer filtert en kookt dit beslag. Dit is ook het moment dat de hop en eventuele andere smaak -en kleurmakers aan het bier worden toegevoegd. Het koken heeft meerdere functies; het reinigt natuurlijk het water, maar het stopt ook de enzymatische en fermenterende processen die aan de gang waren. Het afgekoelde resultaat wordt vergist, waarbij koolzuren en alcohol ontstaat. Tijdens dit vergistingsproces ontstaat de meeste smaak. De grootste variaties in smaak komen door allerlei factoren; van de hop die wordt gebruikt, tot de vochtigheid van de grond waar het graan heeft gegroeid. 

Een wondere wereld 

We drinken al eeuwenlang bier. Dat is geen overdrijving; de eerste bierrecepten stammen uit 3.900 v. Chr. Dit was natuurlijk geen Leffe PerfectDraft of een lekker blond biertje. In de middeleeuwen en ook nog ver erna werd bier gebrouwen met een kruidenmengsel genaamd gruit, en was het dé drank van de normale man. Het was namelijk veiliger om te drinken dan water, omdat bier ook toen al tijdens het brouwproces gekookt werd. Later is het brouwen van bier met gruit langzaamaan vervangen door het brouwproces met hop. Waarom precies is nog altijd een mysterie; wellicht waren de hopbiertjes langer houdbaar, makkelijker te transporteren… of gewoon lekkerder. 

Er is nog zoveel te ontdekken als het gaat om bier. Neem je tijd, bezoek bierbrouwerijen en leer je eigen smaak kennen. Er is niks zo leuk als je ergens in verdiepen; vooral iets waar mensen zich jaren geleden ook al mee bezig hielden. Proost!

 

Geef een reactie