Wat zijn de voordelen van het hebben van een eigen onderneming?

Er zijn in Nederland een hoop mensen die een eigen onderneming hebben. Hierbij kan het gaan om grote bedrijven met tientallen werknemers, maar ook om mensen die slechts ZZP’er zijn. Deze mensen worden namelijk ook ondernemers genoemd. Het hebben van een eigen onderneming heeft een aantal voordelen. Niet iedereen is even goed op de hoogte van deze voordelen. Daarom kan het leuk zijn om hier eens kennis mee te maken zodat je misschien een beter beeld krijgt van of het hebben van een eigen onderneming iets voor jou is of niet. 

Vrijheid

Als ondernemer heb je op bepaalde punten meer vrijheid dan wanneer je ergens in loondienst bent. Daarom lijkt het veel mensen erg leuk om een eigen onderneming te hebben. Toch betekent het hebben van een eigen onderneming niet dat je de hele dag vrij kunt nemen als je daar zin in hebt. Je moet er namelijk wel voor zorgen dat alle zaken op een goede manier verlopen. Dit is iets waar veel mensen van tevoren geen rekening mee houden. Ondanks dat vinden veel mensen het toch erg fijn als zij eigen baas zijn. Dat komt vooral door het feit dat er dan niemand is die de leiding over je heeft en waar je naar moet luisteren. 

Privileges

Mensen die een eigen onderneming hebben, hebben een aantal privileges ten opzichte van mensen die dat niet hebben. Zo is het bijvoorbeeld voor ondernemers mogelijk om aankopen te doen zonder hier de BTW over te betalen. Daarnaast kun je gebruik maken van een zakelijke rekening wanneer je ondernemer bent. Dit kan in veel situaties erg handig zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een zakelijke lening wilt aanvragen moet je vaak over een zakelijke rekening beschikken. Je wilt natuurlijk de beste zakelijke rekening vinden als je ondernemer bent. Wil je een zakelijke rekening openen? Dan is het slim om eerst eens te kijken wat alle mogelijkheden zijn. 

Alle winst is voor jou

Wanneer je een eigen onderneming hebt, gaat alle winst van dit bedrijf naar jou. Dat is logisch aangezien jij degene bent die het risico heeft genomen om een bedrijf op te zetten. Hierdoor is het voor veel mensen aantrekkelijker om ondernemer te worden dan om in loondienst te gaan. Uiteraard is het als ondernemer wel zo dat je niets verdient wanneer er geen winst wordt gemaakt. Dit gaat gepaard met de nodige risico’s, maar als je je onderneming op de goede manier draaiende houdt, zorgt dat ervoor dat de kans vrij klein is dat jij een tijd zonder geld komt te zitten. 

Geef een reactie