Groene zakelijke stroom? Met deze tips weet je of het echt groen is

Je kunt al een tijdje kiezen voor een beter alternatief wanneer het om het afnemen van zakelijke energie gaat. Grijze energie is namelijk allang niet meer de standaard: het aantal zakelijke verbruikers van groene energie neemt toe. Of je nu energie mkb af wilt nemen of wanneer je wilt gaan voor grootzakelijke energie: feit is dat groene energie de juiste keuze is voor een betere wereld. Ook klanten kiezen sneller voor een bedrijf wanneer dat bedrijf kan bewijzen wat aan duurzaamheid te doen. Maar hoe weet je eigenlijk of je groene zakelijke energie écht groen is? Veel mensen vinden het wel zo prettig om te weten wat ze afnemen. Daarom hebben we enkele tips hierover verzameld in dit artikel.

Bekijk goed het verschil tussen groene en grijze stroom

Voordat we je de nodige tips geven omtrent groene stroom is het goed om te weten wát precies groene stroom is en waaraan je grijze stroom herkent. Groene stroom wordt uit natuurlijke bronnen gehaald, zoals de zon, de wind of het water. Met behulp van bijvoorbeeld zonnepanelen, windmolens en/of waterkrachtcentrales wordt ervoor gezorgd dat jij kunt profiteren van zakelijke groene stroom. Groene stroom is onuitputtelijk, wat betekent dat het nooit op kan. Grijze stroom wordt uit fossiele brandstoffen gehaald met behulp van gascentrales, kolencentrales en kernreactoren. Deze bronnen zijn niet onuitputtelijk, waardoor ze op een moment schaars worden of helemaal op kunnen gaan. Op Minder.nl lees je meer over de verschillen tussen groene en grijze stroom.

Groene stroom met Garantie van Oorsprong

Met oog op het creëren van een betere wereld is het dus beter om voor groene energie te gaan. Hoe je weet of groene energie écht groen is? Simpel: door de Garantie van Oorsprong. Ieder beetje energie dat is opgewekt uit een groene bron is goed voor dit document. Om zeker te weten dat je groene zakelijke energie afneemt, hoef je dus eigenlijk alleen maar te controleren of de energieleverancier over deze garantie beschikt. Zonder energie die opgewekt is uit de zon of de wind is er geen Garantie van Oorsprong te vinden. De Autoriteit Consument & Markt controleert alle aanbieders van groene energie in Nederland of de juiste garanties aanwezig zijn.

Hoe controleer je of je ook groene stroom krijgt?

Nadat je voor de juiste groene energieleverancier met Garantie van Oorsprong hebt gekozen, kun je nog controleren of je daadwerkelijk groene stroom geleverd krijgt. Ieder jaar krijg je van je energieleverancier een zogeheten stroometiket: een document met informatie over de zakelijke stroom die je het jaar daarvoor hebt afgenomen. Daarop kun je controleren waar de stroom vandaan kwam waar je dat jaar gebruik van hebt gemaakt. Hierbij kun je zelfs zien hoe groen het hele bedrijf is: er staat meestal namelijk ook bij hoeveel groene stroom het bedrijf aan alle andere klanten heeft gegeven – in vergelijking met de afname van grijze stroom.

Geef een reactie