Wat is epoxy en wat kun je ermee doen?

Je hebt vast wel eens van epoxy gehoord. Epoxy is een veelzijdige stof die op verschillende manieren kan worden gebruikt. Het kan dienen als lijm, vulmiddel en afdichtmiddel. Epoxy heeft veel verschillende toepassingen en wordt vaak gebruikt voor het coaten van oppervlakken om ze duurzamer te maken. Wil je epoxy kopen? Lees hier meer over de mogelijkheden! 

De veelzijdigheid van epoxy

Epoxy is een van de meest veelzijdige producten op de markt en kan op veel verschillende manieren worden gebruikt.Zo wordt het middel bijvoorbeeld gebruikt om gaten in scheepsrompen en andere oppervlakken op te vullen waar een extra beschermingslaag nodig is tegen binnendringend water. Epoxy is ook nuttig gebleken voor het coaten van houten of metalen vloeren met slijtvaste coatings. Het is perfect voor het repareren van betonplaten, het opvullen van scheuren in tegels of als randafdichting rond zwembaden en vijvers. Het kan zelfs worden gemengd met glasvezeldoek om sterke vloerpanelen te creëren. Ook bestaat er epoxy lijm waarmee je ijzersterke lijmverbindingen kunt maken.

Epoxy voor creatieve projecten

Naast dat epoxy veelvuldig in de bouw wordt gebruikt, is het product ook zeer geliefd bij creatievelingen, kunstenaars en meubelmakers. Dankzij de veelzijdigheid van epoxy kun je werkelijk van alles creëren met dit goedje. Zo kun je een tafelblad maken met marmer-look met verschillende kleuren. Epoxy is transparant van kleur, maar je kunt speciale epoxy pigmenten mengen met de hars om de kleur te veranderen. Ook kun je een tafelblad versieren met bijvoorbeeld foto's of strandvondsten en toppen met een laag epoxy. Maar dat is niet alles wat je met epoxy kunt doen. Epoxy wordt ook veel gebruikt om bijvoorbeeld sieraden te maken en zelfs hele kunstwerken. De mogelijkheden met epoxy gaan zo ver als jouw creativiteit dat toe laat.

Welke soort epoxy kopen

Voordat je epoxy koopt voor je project, is het goed om te weten waar je de epoxy precies voor gaat gebruiken. Het hangt er namelijk van af of je epoxy of epoxy giethars nodig hebt voor wat je wilt maken of waar je het voor wilt gebruiken. Het verschil tussen de twee zit hem in de tragere harder. Deze maakt het mogelijk om dikkere lagen aan te brengen als dat is wat je wilt.

Epoxy aanbrengen

Het is erg belangrijk dat je weet hoe je epoxy op de juiste manier aanbrengt. Epoxy is een product die zorgvuldig en in de juiste omgeving moet worden aangebracht. Er zijn veel manieren om dit product toe te passen. Je kunt een lijm- of plamuurmes gebruiken voor harde oppervlakken en een wisser voor oppervlakken met structuren zoals vloeren, tegels of tafels. Hopelijk heb je iets aan al deze bruikbare tips en weet je in het vervolg precies hoe je zelf aan de slag kunt gaan met epoxy! 

Geef een reactie