Zo kom je erachter of je een soa hebt opgelopen

Het merendeel van de mensen die achttien jaar of ouder zijn hebben seks. Terwijl de ene persoon een keer per jaar seks heeft, heeft de ander met regelmaat seks. Als je regelmatig seks hebt met verschillende bedpartners, dan loop je het risico op een geslachtsziekte. Zo kan het zijn dat een bedpartner zonder hiervan op de hoogte te zijn, rondloopt met een geslachtsziekte en dit doorgeeft aan jou. Om te voorkomen dat jij net als hij/zij lang rond blijft lopen met een geslachtsziekte en mogelijk andere besmet, is het van belang om erachter te komen of je ergens mee besmet bent. In dit artikel geven we je de verschillende opties die je hebt om hierachter te komen.

 

Ga langs de huisarts

Als je het vermoeden hebt dat je een geslachtsziekte hebt opgelopen, dan is het zeer aan te raden om hiermee naar de huisarts te gaan. De huisarts vraagt vervolgens naar waar je last van hebt en kan je doorverwijzen naar een kliniek waar jij een test kunt doen. Naast dat je hier naartoe doorverwezen kan worden als je het vermoeden hebt dat je een geslachtsziekte hebt, is het ook mogelijk om dit preventief te doen. Dit tweede is vooral aan te raden als je regelmatig seks hebt met verschillende mensen. 

 

Test vanuit huis!

Niet iedereen vindt het prettig om langs de huisarts te gaan voor een SOA-test. Mocht je hier erg tegen opkijken en het daarom al een lange tijd niet doen, dan is het ook mogelijk om een test vanuit huis te doen. Vanuit huis kan je je eenvoudig laten testen op allerlei geslachtsziekten. Zo kun je vanuit huis een chlamydia test doen, maar eventueel ook een hiv test. Een hiv test kopen is zeer eenvoudig. Daarnaast wordt er alles aan gedaan om het testen zelf ook zo makkelijk mogelijk te houden.

 

Voorkom gedoe en gebruik bescherming

Niemand zit erop te wachten om een geslachtsziekte op te lopen. Om te voorkomen dat je hier een lange tijd last van hebt, kun je er het beste voor kiezen om veilig seks te hebben. Zo kan het verstandig zijn om met niet te veel verschillende personen naar bed te gaan, maar ook om een condoom te gebruiken. Met een condoom kun je een geslachtsziekte namelijk voorkomen. Bovendien zijn de condooms van tegenwoordig zo dun dat je bijna niet meer merkt dat je er gebruik van maakt. Wel verschilt dit uiteraard per soort condoom en is dit in het begin vooral even experimenteren.

Geef een reactie