Waarom een vries- en koelcel onmisbaar zijn in jouw horecazaak!

In de horeca spelen vriescellen en koelcellen een belangrijke rol in het bewaren van voedsel en dranken. Ze zijn onmisbaar voor het behoud van de kwaliteit, smaak en veiligheid van de producten die in een restaurant of café worden geserveerd. In deze blog bespreken we het gebruik van vriescellen en koelcellen in de horeca en waarom ze zo belangrijk zijn.

Wat is een vriescel?

Een vriescel is een geïsoleerde ruimte waarin producten worden bewaard bij temperaturen onder het vriespunt. Vriescellen worden voornamelijk gebruikt voor het bewaren van vlees, vis, groenten en andere bederfelijke producten. Het is belangrijk dat deze producten snel worden ingevroren en op de juiste temperatuur worden gehouden om bederf en bacteriegroei te voorkomen. Vriescellen zijn ook handig voor het opslaan van voedsel dat niet direct wordt gebruikt, zoals seizoensgebonden ingrediënten. Door gebruik te maken van een vriescel kan een horecazaak voedselverspilling verminderen en kosten besparen.

Koelcel

Een koelcel daarentegen, is een geïsoleerde ruimte waarin producten worden bewaard bij temperaturen boven het vriespunt. Koelcellen worden gebruikt voor het bewaren van dranken, zuivelproducten, groenten en fruit. Het is belangrijk dat deze producten op de juiste temperatuur worden gehouden om de versheid en smaak te behouden. Koelcellen zijn ook handig voor het opslaan van producten die snel moeten worden gebruikt, zoals verse kruiden en ingrediënten voor dagelijkse specials.

Hoe kies je de juist vries- of koelcel?

Het is belangrijk om de juiste grootte en type vriescel of koelcel te kiezen voor de behoeften van een horecazaak. De grootte van de cel moet worden afgestemd op de hoeveelheid voedsel en dranken die worden bewaard en de frequentie van de leveringen. Een te kleine cel kan leiden tot overbelasting en inefficiëntie, terwijl een te grote cel onnodige energiekosten kan veroorzaken. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met de indeling en toegankelijkheid van de cel om de efficiëntie van het gebruik te maximaliseren. Je kan hiervoor een berekening maken door bijvoorbeeld te kijken hoeveel gasten je ontvangt en hoeveel voedsel je hiervoor nodig hebt. 

Veiligheid en kwaliteit

Het onderhouden en schoonmaken van vriescellen en koelcellen is van cruciaal belang voor de veiligheid en kwaliteit van de opgeslagen producten. Regelmatig onderhoud en schoonmaak kunnen helpen om de efficiëntie van de cel te behouden en de levensduur te verlengen. Een goed onderhoudsplan kan ook problemen detecteren voordat ze groter worden en kostbare reparaties vereisen.

In de horeca is het belangrijk om te voldoen aan de voorschriften voor voedselveiligheid en hygiëne. Vriescellen en koelcellen spelen een belangrijke rol bij het naleven van deze voorschriften.

Geef een reactie