Waarom willen steeds minder mensen zich laten vaccineren?

Steeds minder mensen willen zich tegenwoordig laten vaccineren, terwijl vaccins levens kunnen redden. Vaccins beschermen zowel jou als de mensen waarmee je optrekt. Vaccinaties zijn dus zeker hard nodig en in veel arme ontwikkelingslanden zoals Sudan of Congo zijn er mensen die er alles voor over hebben om zich te laten vaccineren. Waarom steeds minder mensen zich willen laten vaccineren, is voor de wetenschap een groot vraagteken. Het zou te maken kunnen hebben met de onderstaande punten. 

 

Verspreiding van nepnieuws 

Veel wetenschappers denken dat steeds minder mensen zich laten vaccineren door de verspreiding van nepnieuws. Hierbij kan je denken aan een artikel dat lijkt op een artikel van een zeer bekend nieuwsbedrijf, waarin wordt beweerd dat bepaalde vaccinaties schadelijk voor de gezondheid zijn en zelfs dodelijk kunnen zijn. Veel mensen denken dus dat deze informatie afkomstig is uit een betrouwbare bron, maar dat is niet zo. Hierdoor beginnen veel mensen de verschillende vaccins te wantrouwen waardoor de kans dat ze een vaccin nemen, vrij klein wordt. 

 

Mogelijke bijwerkingen 

Wanneer je je laat vaccineren dan is er een kans aanwezig dat je last krijgt van bijwerkingen. De bijwerkingen die je mogelijk kan krijgen verschillen natuurlijk per vaccin, maar de meest bekende bijwerkingen zijn koorts, hoofdpijn en misselijkheid. Dat vaccins bijwerkingen hebben is zeker niet vreemd. Een vaccin bestaat namelijk uit een eiwit dat afkomstig is uit een bepaald virus. Er komen tegenwoordig veel nieuwe vaccins bij die ieder een eigen bijwerking hebben en ook zijn er gevaarlijke bijwerkingen bekend. Dit is een reden waarom steeds minder mensen ervoor kiezen om zich te laten vaccineren tegen bepaalde virussen. Dat je dood zult gaan of ernstig ziek zult worden door een vaccinatie, is vrij klein. Een vaccin, zoals een hepatitis a vaccinatie, word op tienduizenden mensen getest voordat het op de markt wordt gebracht. 

 

Ga je op vakantie? Laat je vaccineren 

Als je binnenkort buiten de Europese Unie op vakantie gaat, dan is het verstandig om je te laten vaccineren tegen verschillende virussen. Neem bijvoorbeeld een meningokokken vaccinatie volwassenen. Veel landen buiten de Europese Unie zijn ontwikkelingslanden en vaak is daar sprake van een achterstand in de gezondheidszorg en kan er ook sprake zijn van vervuiling. Dit zorgt ervoor dat deze landen de perfecte omgevingen zijn voor verschillende virussen. 

Geef een reactie