Afscheid nemen bestaat niet

Het leven komt en gaat, daar kunnen we als mensen weinig aan doen. We kunnen het leven zo veel mogelijk rekken maar hoeveel we ook voor god (willen) spelen, om de dood komen ook wij mensen niet heen. En dus is het maar beter als we het einde van een het fysieke bestaan van een dierbare zo mooi mogelijk maken. In deze blog vertel ik je daar meer over. Lees je mee?          

HET LAATSTE MOMENT SAMEN

Het kan zomaar onverwacht gebeuren dat er iemand wegvalt. Dat is ook de reden waarom menig persoon nooit met ruzie uit elkaar wil gaan, je weet immers niet wat er in het volgende moment kan gebeuren. Maar soms zit het einde er wel aan te komen, bijvoorbeeld bij een lang ziektebed. Juist in deze tijd is het extra belangrijk om veel tijd samen door te brengen, om van die laatste momenten te genieten en elkaar op deze manier bij te staan.

DE LAATSTE WENSEN

Zeker voor het afscheid maar ook daarna, is het belangrijk om goed te luisteren naar de wensen van de dierbare. Wellicht heeft deze nog laatste verzoeken die hij of zij graag ingewilligd ziet voor hij of zij sterft, of misschien juist daarna. Hier wil je uiteraard aan voldoen. Voor veel mensen voelt dit als de laatste dienst die zij aan hun geliefde kunnen bewijzen. Samen kunnen jullie naar deze wensen kijken. En als deze wensen pas na het overlijden bekend zijn, is het mogelijk om hier met de andere mensen in de directe kring naar te kijken en te beslissen hoe je de wensen ten uitvoer kunt brengen.

DE LAATSTE DIENST

De echte, letterlijke laatste dienst is uiteraard het afscheid. Denk hierbij aan het afscheid als een begrafenis of een crematie. Ga eens kijken op begraafplaats Rhijnhof, soms kan het al helpen bij het proces van afscheid nemen, om van tevoren even een rond te kijken op de laatste rustplaats. Je kan hier dan ook al een gevoel mee ontwikkelen en kijken of jullie je er prettig bij voelen.

WE BLIJVEN ALTIJD HERINNEREN

Of er nu gekozen wordt voor een crematie of een uitvaart Breda, echt afscheid neem je natuurlijk niet en wel om de reden dat je jouw geliefde altijd blijft herinneren. Op deze manier is jouw dierbare nooit helemaal weg en dus een stukje in leven, in het hart van diens geliefde. Vaak kiezen we er ook voor om de geliefde eens in de tijd te herdenken, bijvoorbeeld op diens verjaardag of sterfdag.

Geef een reactie