Wordt een bierkenner met deze info!

Triple hop, mout bier of een imperial? Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord, maar er bestaat een grote kans dat je niet precies weet wat dit inhoudt. Wij leggen je de belangrijkste bier termen uit zodat jij straks weet welke biersoort je op het menu moet kiezen en heb je gelijk een leuk en interessant verhaal te vertellen aan je vrienden. 

 

Craft beer is hotter dan hot. Nederland telt steeds meer microbrouwerijen waar je deze speciaal biertjes kunt krijgen. Ook op de drankenkaarten zie je steeds meer termen verschijnen die om wat uitleg vragen. Daarom gaan we nu dieper in op de meest voorkomende termen zodat jij straks de abra kadabra kunt lezen van een bieretiket. 

 

Single, double en tripel hop 

Waarschijnlijk ben je het wel eens tegengekomen: single hop, double hop en tripel hop. Dit klinkt allemaal heel fancy maar eigenlijk valt het best wel mee. Tegenwoordig zijn Chinook, Cascade en Amarillo hop geliefde hopsoorten. Dat hebben zij te danken aan hun fruitige smaak en vooral aromatische geur. Een single hop geeft niets meer, niets minder aan dan dat er een soort hop is gebruik tijdens het brouwproces. Bij double hop zijn er twee soorten hop gebruikt en bij triple hop, je raadt het al: drie soorten hop. 

 

Maar wat is dan dryhopping?

Dryhopping houdt in dat er meer hop aan het bier wordt toegevoegd in de rijpingsfase. Omdat de temperatuur hier lager is dan tijdens de kookfase zorgt de hop ervoor dat alleen de stoffen worden afgegeven die voor een magisch aroma zorgen. Op deze manier wordt bitterheid voorkomen. 

 

Moutig een hoppig bier

Bier bestaat uit vier basis ingredienten: water graan, gist en hop. Mout is een soort graan dat wordt toegevoegd aan het bier. Als je een zoete en granige smaak herkent in het bier betekent het dat er veel mout aan toegevoegd is. 

Hop zorgt voor de houdbaarheid van het bier. IPA biertjes die zijn behoorlijk hoppig en komt oorspronkelijk uit Engeland. In de VOC tijd toen de mannen afreisde naar andere werelddelen liepen zij tegen het probleem aan dat het bier niet zo lang goed bleef. Door meer hop toe te voegen kwamen zij erachter dat het bier langer houdbaar blijft. Nu is de IPA weer terug van weggeweest en vind je vele soorten op de markt. Je herkent een hoppig biertje aan de geur en een bittere smaak. Een voorbeeld van een hele goede en award winnend hoppig biertje is de Uiltje Bird of Prey! Wij zeggen: het is zeker de moeite waard om deze eens uit te testen op een gezellige avond met je vrienden.

Geef een reactie