4 tips voor het kiezen van de juiste koffiebonen

Wist je dat het kiezen van de juiste boon net zo belangrijk is als de juiste uitrusting en training volgens de formule van geweldige koffie? Het is waar, koffie is een kwestie van smaak, maar er zijn enkele richtlijnen die je moet volgen als je de beste smaken wilt produceren met je nieuw aangeschafte spullen. Hier is waar je op wilt letten bij het winkelen voor speciale, verse koffiebonen.

Verse koffiebonen vinden

 

Als je winkelt in jouw plaatselijke supermarkt en je kunt de braaddatum niet op de zak vinden, vraag het dan gewoon. Als je het antwoord niet weet, koop dan niet. Niet alleen omdat het waarschijnlijk muf zal smaken, maar ook omdat het niet kennen van de leeftijd van je bonen tot verwarring leidt en het experimenteren met koffie in de wacht zet. Leeftijd, vergelijkbaar met andere criteria, zal je helpen om jouw kennisbasis van jouw voorkeuren op te bouwen en jouw aankopen alleen te concentreren op het koffiebonen soort dat voldoet aan de smaak van jouw smaakpapillen.

Hoogte, verwerking, klimaat en topografie

We worden vaak gevraagd: maakt hoogte echt een verschil? Zou ik een verschil kunnen zien tussen een natte verwerkte bonen en een droge verwerkte bonen? Misschien wel of niet. Als je jow koffie met melk drinkt, worden alle koffiekenmerken waarschijnlijk weggespoeld. Maar als je een liefhebber van espresso of zwarte koffie bent, is jouw smaak misschien gevoeliger en neem je de genuanceerde verschillen op.

Enkele oorsprong of blend

De meeste branders bieden beide. De puristen zouden kunnen beweren dat je een geweldige single origin-koffie niet kunt verslaan, vooral als je hem zwart drinkt. Aan de andere kant verkopen de meeste koffiebedrijven melanges, met het oog op het leveren van complexere koffie aan cafés en consumenten. Een koffie met een goed mondgevoel kan bijvoorbeeld een heerlijk aroma van een andere boon en een lange afdronk van een derde boon gebruiken. Koffieliefhebbers houden van het proeven van koffie van één oorsprong voor de nuances in die koffie, maar als je van gebalanceerde koffie met een grote smaak houdt en je hebt die met melk, dan kun je het mondgevoel, het aroma, de afdronk, de goede crema, de zuurgraad en zachtheid ervaren, zonder de bitterheid.

Brandniveau van de koffie

Als laatste punt benoemende we het brandniveau. Dit is de mate waarin koffiebonen worden geroosterd en dat is een van de belangrijkste factoren die de smaak van de koffie in het kopje bepalen. Het meest voorkomende gebrande niveau in de koffie-industrie is tegenwoordig medium roast of ‘City Roast’. Aangenomen wordt dat dit het meest geschikte braadniveau is voor espresso.

 

Geef een reactie