Alles over MDF platen

Misschien heb je er wel nog nooit van gehoord, zoals ik eerst. Maar MDF is een bekend begrip voor mensen die bijvoorbeeld graag zelf meubelen maken. MDF staat voor Medium Density Fibreboard. MDF is een geperst board met ene middelharde dichtheid. Het bestaat uit fijngemalen houtvezels die zijn gedroogd en door middel van harsen met elkaar verbonden zijn. MDF-materiaal is zeer goed bewerkbaar, waardoor het voor gebruik van meubels erg geschikt is. Maar wat is nu precies MDF?

Waar kan je het voor gebruiken?

Een MDF plaat is inmiddels erg doorontwikkeld en dus geschikt voor verschillende dingen. Zo is het standaard MDF niet buiten te gebruiken omdat het niet tegen water kan. Inmiddels is het alweer zover doorontwikkeld dat was watervaste MDF soorten zijn. Platen voor op de vloer moeten meer gewicht kunnen dragen en minder hard slijten, dan MDF platen waar meubels van worden gemaakt. Door het aanpassen van bepaalde eigenschappen van het materiaal wordt het meer of minder geschikt voor verschillende doeleinden.

De voordelen

Een MDF plaat is duur erg goed bewerkbaar zoals al eerder benoemd is. Je kan het makkelijk opmaat zagen, je kan er makkelijk in frezen en het splintert niet vanwege de fijne structuur. Het materiaal werkt niet of nauwelijks, wat echt hout wel doet door onder andere temperatuurverschillen. Het materiaal heeft een ontzettend grote buigsterkte wat natuurlijk erg handig is bij het maken van meubels. Je kunt makkelijk schroeven op spijkers in MDF-materiaal krijgen. Het heeft een goede lijmvastheid, een zeer hoge slijtvastheid en een hoog breekpunt. De waarde van MDF-meubelen zijn hoger van kwaliteit dan meubels van hout.

MDF wordt vooral veel gebruikt in industrieën en toegepast voor uiteenlopende doeleinden. Er zijn al veel producten beschikbaar in MDF-materiaal zoals deuren, deurlijsten, doodskisten, kasten, keukens en nog veel meer meubels. Zelfs Wc-brillen, plafond en wanddecoraties, schoenhakken, speelgoed en trapconstructies worden nu veel met MDF-materiaal geproduceerd. Je kan dus wel zeggen dat het steeds bekender en bekender wordt.

MDF en milieu

Voor de producten van MDF wordt vooral resthout gebruikt uit de houtindustrie. Dit is dus een ontzettend groene gedachte. Je kan zelfs wel een beetje aan recyclen denken. Door het gebruik van resten een nieuw en zelfs sterker materiaal te maken, wordt ook zo het milieu verbeterd in plaats van de resten maar achter te laten op straat. Dit is natuurlijk een ontzettend fijn maar ook mooi initiatief van hergebruiken. De komst van MDF is niet alleen nieuw, maar dus ook goed voor het milieu!

Geef een reactie