Multivitamine

Multivitamine: verstandig of toch niet zo?

We kennen allemaal de grapjes: patat is gemaakt van aardappels en aardappels zijn gezond. Ergo: patat is gezond. Wijn is gemaakt van druiven en druiven zijn fruit, met dus twee glazen wijn per dag zit ik aan mijn dagelijkse hoeveelheid fruit. Bier is gemaakt van hop en gerst, dus 1 glas bier staat gelijk aan twee boterhammen. Dat klinkt allemaal goed, maar écht waar is het natuurlijk niet. Je hebt wel meer nodig dan patat, wijn en bier om een beetje gezond te leven. Maar soms ontkom je er niet aan. Dan ga je bijvoorbeeld een weekend lang naar een festival. In dat geval zou je kunnen overwegen om een goede multivitamine mee. Zo’n voedingssupplement kan jouw vitaminen aanvullen waardoor je het mogelijk wat langer volhoudt.
Multivitamine

Een multivitamine moet bij je passen

Vrouwen in de overgang hebben andere vitaminen nodig dan zwangere vrouwen. Kijk dus, voor je tot een (online) aanschaf overgaat, even goed naar de samenstelling van de multivitamine die jij op het oog hebt. Je moet met een multivitamine iets toevoegen, zomaar wat pillen slikken heeft echt geen toegevoegde waarde. Kun je niet goed beslissen wat je nodig hebt of twijfel je? Dan kun je natuurlijk altijd even contact opnemen met je huisarts of een diëtist. Zo weet je zeker dat je geen onnodige zaken inneemt en andere belangrijke vitaminen over het hoofd ziet. Multivitamine is simpelweg een voedingssupplement. Het is geen vervanger van een gevarieerd en gezond dieet.

Multivitaminen kunnen heel specifiek zijn

Er zijn bijvoorbeeld multivitaminen speciaal samengesteld tegen haaruitval en gescheurde nagels. Deze multivitamine zul je bij een gezond leven en een gezond lijf niet nodig hebben. Wanneer je bepaalde medicatie gebruikt, kan deze multivitamine de bijwerkingen (wat) tegengaan. Als dat het geval is, dan zal de huisarts je hierop wijzen.
“Multi” maakt dat deze vitaminen klinken alsof ze overal voor ingezet kunnen worden, maar dat klopt niet helemaal. Het “multi” staat hier voor meerdere vitaminen in een tablet of capsule. Het blijft dus belangrijk om goed te kijken naar de samenstelling.

Mag je altijd zomaar een multivitamine gaan gebruiken?

Altijd? Nee. Overleg bij twijfel of bij (veel) andere medicijnen altijd met je arts. Het kan zijn dat een van de ingrediënten van de multivitamine een botsing geeft met de medicatie die je gebruikt. Gebruik je bijvoorbeeld medicatie die je immuunsysteem moet platleggen? Dan moet je ervoor zorgen dat je geen voedingssupplementen neemt die je immuunsysteem juist versterken. Zit je op een dieet waarin je geen lactose mag gebruiken? Kies dan voor een multivitamine waaraan geen lactose is toegevoegd (vaak wordt deze stof gebruikt als bindmiddel). Zo zijn er nog wel wat dingen om op te letten. Lees dus altijd de bijsluiter!

Geef een reactie