De mooiste soort vloer voor je nieuwe huis

Weleens gehoord van een visgraat vloer? Zo nee, dan heb je er vast weleens gezien. Oude huizen, paleizen en kastelen beschikken vaak over zo’n vloer. Soms met een prachtige zwarte bies. Een visgraat parketvloer is een vloer waarbij de planken loodrecht op elkaar worden gelegd. Hierdoor ontstaat een visgraat patroon waarbij de groeven trapsgewijs gaan. Omdat de vloer in statige  herenhuizen werd gelegd, heeft deze een luxe, wat klassiek imago. Een andere vorm van een visgraat parketvloer is de Hongaarse Punt.

Verschil traditionele vloer

Het verschil met een traditionele visgraat vloer is dat de vloer een strakke belijning heeft omdat de uiteinden van de planken schuin zijn afgezaagd. Het zal duidelijk zijn dat beide varianten getuigen van vakmanschap. Je moet het leggen van zo’n vloer over laten aan de specialist of zelf behoorlijk handig met hout zijn. Deze ambachtelijke parketvloer is terug van weggeweest en inmiddels ook weer enorm populair. Waar het vroeger bekend stond als een vloer voor de rijken der aarde is deze tegenwoordig goed betaalbaar.

Zag je zo’n vloer doorgaans vergezeld van antieke meubels, nu zie je er ook moderne meubels op. Het levert een huis met sfeer en karakter op. Iedere ruimte krijgt een unieke uitstraling en het maakt alle ruimtes in huis tot een sfeervolle plek. Omdat de vloeren geleverd worden in verschillende afmetingen en houtsoorten kun je de vloer aanschaffen die bij past.

Afwerkingsmogelijkheden

Wat betreft het afwerken van een visgraat parketvloer zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een afwerking met een sluitrand. Vaak toegepast zijn de volgende varianten: band, bies of een standaard sluitrand. Een band is een strook over de vloer heen. De band is meestal gelijk aan de houtsoort van de parketvloer. Een bies is een stuk hout van zo’n 1 centimeter breed. De bies is vaak gemaakt van een andere houtsoort dan die van de parketvloer en zorgt voor een extra contrast met de parketvloer.

Donker hout zorgt voor het klassieke effect. Je kunt ook nog kiezen voor een standaard sluitrand. Deze bestaat vaak uit stroken met dezelfde afmetingen als de stroken van de vloer. Een visgraat vloer is weliswaar nu weer populair te noemen maar is al eeuwenoud. Je kunt er zeker van zijn dat een investering in zo’n vloer je nooit gaat vervelen, tijdloos is en ook in de 21ste eeuw ervaren zal worden als luxe en ambachtelijk. Betaalbaarder dan vroeger, een investering in kwaliteit en een prachtig natuurproduct.

Geef een reactie