Decoupeerzaag

Met het goede gereedschap leg je je laminaat zelf

Soms heb je van die klussen waar je enorm tegenop kunt zien. Want waar ben je aan begonnen (ook als je nog niet eens begonnen bent). Ken je dat? Zo wilde ik laatst nieuw laminaat leggen in mijn huiskamer. Hartstikke leuk bedacht natuurlijk. Maar dan. Laminaat en een nieuwe ondervloer aangeschaft en 24 uur in de hoek van de kamer laten liggen. Zoals op de verpakking stond. Maar toen moest mijn huiskamer nog leeg. En geloof mij, dat is nog even een flinke klus. Meubels naar de keuken en naar boven gebracht. Ondertussen alle kastjes ook eens uitgeruimd en leeggehaald. En de oude vloer naar de stort gebracht. Mijn hemel. En toen moest het laminaat leggen nog beginnen!

Gelukkig heb ik handige hulpjes en hulpmiddelen

Want in je eentje een compleet nieuwe vloer leggen is bijna niet te doen. En nog ongezellig ook. Dus heb ik mijn vrienden opgetrommeld en zij namen hun gereedschap mee. Wie had gedacht dat ik ooit ontzettend gelukkig zou worden van een goede decoupeerzaag zoals een Festool decoupeerzaag of een Makita decoupeerzaag? En een fantastisch Stanleymes? Want dat mes heb je als eerste nodig. Om de groene platen goed te laten aansluiten. Want kieren tussen de groene platen, dat is geen optie. Niet voor het zicht, maar wel voor de effectiviteit.

En dan het leggen van het laminaat zelf

Bij veel soorten laminaat heb je niet perse meer lijm nodig, je klikt het heel handig in elkaar. Zo kun je echt wel meters maken. Maar dan de hoekjes en de omtrekken van de kozijnen. Dat zijn nog dingen die je eerst even moet oefenen. Bijvoorbeeld met een papier of een stuk karton. Dit hoef je niet op de “legdag” zelf te oefenen, dat kun je van te voren al wel doen. Je weet dan precies hoe je de lastige hoekjes moet aanpakken. En dan heb je nog eerder een mooie vloer.
Decoupeerzaag

Na het leggen begint het feest

In mijn geval had ik geen lijm nodig, en dus was mijn laminaat direct weer te belopen. Samen met mijn vrienden heb ik aan het eind van de dag alle spullen weer op hun plek gezet en daarna begon het feest. Biertje erbij en natuurlijk lekker eten met z’n allen. En om te testen of de laminaatvloer zo goed geworden is als je bedacht had, kun je lekker dansen. Zo heeft iedereen een leuke dag en jij hebt voor de komende jaren weer een schitterende vloer. Want dáár ging het uiteindelijk om.

Geef een reactie