Hoe overleef ik de tentamenweek?

De tentamenweek is altijd weer een strijd. Het maakt niet uit in welke week het valt, net voor of net na de vakantie; het is allebei verschrikkelijk. Voor mij persoonlijk betekent de tentamenweek altijd een slechte huid, 24/7 wallen onder mijn ogen en een hoge dosis stress. Gelukkig heb ik gedurende de jaren heen wel geleerd om deze week te overleven en de tips hiervoor wil ik graag met jullie delen. Misschien ben je al op de hoogte van deze tips, maar misschien zit er ook eentje bij waar je iets aan hebt!

Tip 1: planning

Het klinkt misschien als vanzelfsprekend, maar ik heb echt geleerd dat planning zoveel uit kan maken over hoe je je tentamenweek beleeft. Vroeger geloofde ik daar nooit zo in. Ik dacht; als ik een dag iets minder studeer, dan studeer ik gewoon de rest van de dagen iets harder. Maar tegenwoordig ben ik ervan overtuigd dat een goede planning voor heel veel rust kan zorgen (en ook voor meer slaap, haha). Zeker voor mannen is planning geen makkelijk karweitje, maar maak het jezelf vooral niet te moeilijk. Wat ik altijd doe is mijn agenda erbij pakken en vanaf mijn tentamen de dagen terugtellen. Heb ik bijvoorbeeld 7 weken lesstof die ik moet leren, dan tel ik 8 dagen terug en begin ik met ‘week 1 leren’ etc. De laatste dag bewaar ik altijd om eventuele lastige stof nog een keer door te nemen en een oefententamen te maken. En voilà, je hebt een planning!

Tip 2: ga de deur uit

Niemand wordt gelukkig van de hele dag binnen zitten en leren… Je wordt er lui, moe en zeker niet productiever van. Dus mijn tip is: ga de deur uit. Het maakt niet uit of het de bibliotheek is of een cafeetje, als het maar wifi heeft en stopcontacten (voor je laptop natuurlijk). Denk wel van tevoren even na of je beter kan studeren in stilte of met geroezemoes op de achtergrond en kies hier je locatie op uit.
Een extra tip is om te zorgen dat je lekker comfortabel en warm gekleed bent. Ook al ga je de deur uit, met een vette Adidas joggingsbroek zie je er echt niet gelijk slecht uit! En iedereen om je heen in de bibliotheek heeft ook tentamenweek, dus die begrijpen het heus wel als je niet in je meest nette outfit in de bieb verschijnt.

Tip 3: treat yourself

Zorg goed voor jezelf tijdens de tentamenweek! Als je hard aan het leren bent vergeet je soms om te eten, maar dit is wel belangrijk. Zonder eten heb je namelijk geen energie en gaat je concentratie ook achteruit. Daarnaast mag je jezelf echt wel even belonen voor het harde werken. Dus zie je een lekkere chocoladereep in de kantine van de bibliotheek liggen? Koop die dan gewoon lekker! En heb je echt geen zin om te koken in de avond? Dan mag je ook wel een keertje eten bestellen. Kortom: verwen jezelf een beetje.

Geef een reactie