Mode, hoe is dit ontstaan?

We leven in een tijdperk waar iedereen er mee bezig is: mode. Het dragen van kleding begon als een levensbehoefte, terwijl dit nu ontzettend is uitgebreid. Van levensbehoefte naar een hobby of zelfs een serieuze baan. Maar hoe is de term mode nou ontstaan?

Waar komt het vandaan

Mode is Frans en betekent manier of wijze. Dit wordt al snel geassocieerd met een kledingstijl. Vaak als je iets tegenkomt met het woord mode erin is dit om aan te geven dat het om iets populairs gaat, of dat het in de smaak valt. Iets wat in de mode is betekent dat het op een bepaald moment “in” is. Het wordt ook wel eens een trend genoemd. Het woord trend geeft ook aan dat het voor een bepaalde tijdsperiode hot en happening is, maar dat vervaagd vanzelf weer. Zo ontstaan er steeds weer nieuwe trends.

Maar waar komt zo’n trend vandaan? Wie verklaard wat wel of niet in de mode is? Vroeger werd dit vooral bepaald door de modehuizen. Hoe bekender het modehuis was, hoe betrouwvoller hun informatie was. Dat is nu wel heel anders. Tegenwoordig ontstaan trends overal. Op straat, stijlbureaus, via via, ga zo maar door. Trends komen ook vaak terug. Denk aan de typerende kleding uit de jaren 80 en 90.

Het begrip mode

Mode is niet iets wat alleen bij kleding voorkomt. Je kan het ook bundelen aan hoe huizen gebouwd worden of hoe de inrichting van het huis wordt ontworpen. Op dit soort gebieden krijgt mode een andere naam: stijl. Ook kan je mode vergelijken met kunst.

Trends van nu

De trends van nu verschillen van wijde broeken naar strakke broeken met gaten. Ook bij de categorie schoenen loopt het ontzettend breed. Filling Pieces zijn tegenwoordig bekende statement schoenen. Het assortiment van Filling Pieces is breed. De sneakers van tegenwoordig kunnen hoog of laag zijn, een dikke of dunne zool hebben, subtiel of juist ontzettend aanwezig. Dit geld ook voor broeken. Zo’n 5 jaar geleden had niemand gedacht later weer in wijde broeken te lopen. Sterker nog: als kind zijnde trok je het absoluut niet aan als je moeder dat voor je klaarlegde. Alles moest zo strak mogelijk zitten, terwijl nu de lossere periode weer helemaal hot en happening is. Trends veranderen snel, maar komen soms ook heel snel weer om de hoek kijken. Het is ook steeds normaler geworden om een aparte stijl te hebben. Gotic, alternatief, hippie-achtig, je ziet alles voorbijkomen op straat. En gelukkig wordt dit ook steeds meer geaccepteerd!

Geef een reactie